Thursday, June 9, 2011

Selipar Jepun Punya Cerita

sumber pic nie dari google

Selipar Jepun...teramat la popular dari zaman ke zaman..sebelum aku lahir lagi bende ni da wujud..tapi pernah terfikir tak?..nape orang panggil selipar jepun..nape tak panggil selipar malaysia?..dari dulu lagi jadi persoalan kan?...okey sekarang mase tok share serba sedikit asal usul silipar jepun...name blog pown "Nak Share Jek" ..so memang nak share la...huhuhu
Kata orang dulu dulu la kan selipar jepun ni memang da wujud sejak zaman perang dulu lagi..mase tu zaman jepun..Selipar jepun ni memang tentera jepun yang bawak ke Tanah Melayu..Pada zaman tu, orang-orang Melayu tidak pakai alas kaki dan mereka perlu mencuci kaki sebelum naik ke rumah, sebab itu la depan rumah orang dulu dulu ade tempayan dan batok . Golongan yang menggunakan alas kaki hanyalah golongan bangsawan yang kaya-raya je. Kedatangan tentera Jepun telah membawa perubahan, memperkenalkan rekabentuk selipar berselit. Sebab boleh berjalan dengan lebih pantas berbanding menggunakan alas kaki jenis sandal atau terompah pada masa itu.


Tentera Jepun juga gemar menyeksa tahanannya menggunakan selipar, dengan cara menampar menggunakan selipar tersebut dan sebagainya,tentera Jepun dahulu memang terkenal dengan penyeksaan dan kekejaman mereka.Sejauh manakah kebenaran cerita ni tidak dapat diketahui.

Namun Selipar Jepun Selalu Jadi SaSaran time kat Masjid Or Surau..hehehe so aku ade idea tok korang..tegok gambar kat bawah nie..hehehehehe 

2 comments:

  1. tue selipar ke ikan....heheh :D

    ReplyDelete
  2. tu selipar ikan namenye...try ar sure pk byk kali orng nk curi..huhu

    ReplyDelete