Saturday, September 10, 2011

Tip warna baju mengikut hari

Cakap fasal warna,masing-masing ada warna kegemaran kan.Tak kira la warna apa pun yang dipakai hari-hari.Tapi tau tak apa rahsianya sesuatu warna mengikut harinya.Mungkin benda ni da lama dibincangkan,TETAPI tak mustahil ramai lagi yang tak tahu.Ash tau benda ni pon daripada kaunselor kolej Ash,then Ash search lagi kat Google cari info fasal ni.Now time to share...

Hari Ahad : Warna Hitam
Hari ahad merupakan hari untuk beristirehat.Pakaian berwarna hitam boleh mengelakan daripada gelombang asing yang memudaratkan.Gabungan semua warna di udara akan membentuk warna putih,namun di dalam air akan membentuk warna HITAM,air kan sifatnya sejuk.









Hari Isnin : Warna Putih
Hari isnin,merupakan hari mula bekerja dan bersekolah selepas bercuti.Seseorang yang tidur cukup akan bagun pada pagi keesokan harinya(isnin) dalam keadaan yang segar dan bertenaga.Jika memakai baju bewarna putih,mampu merangsang kelenjar dalam tubuh badan,warna ini akan diserap kedalam tubuh badan sekiranya kita dalam keadaan tenang maka kita akan merasakan kesegaran.








Hari Selasa : Warna Merah Jambu @ Ungu 
Kedua-dua warna ini melambangkan kasih sayang.Sesiapa yang ada migrain akan terasa lega.Hari tersebut juga hari yang sesuai untuk menyatakan emosi dan penghayatan.Bagi pengembara atau melancong amat sesuai kerana tahap penghayatan tinggi.Aura mereka yang memakai baju berwarna merah jambu amat tinggi,maka sesuai la nak pujuk orang.






Hari Rabu : Warna Biru
Berkebolehan merangsang kelenjar triod.Warna ini berkemampuan menjadikan gelombang bunyi lebih resona atau bergema.Pada hari rabu ,Harmon thyroxine yang dirembeskan oleh kelenjar triod berada pada tahap optimum.Ini bermakna segala hasrat di dalam hati dapat diluahkan dengan kata-kata.






Hari Khamis : Warna Kuning @ Oren
Kuning boleh merangsang sistem penghadaman, manakala oren  merupakan warna kesuburan , hormon dan sistem reproduksi.Hari khamis digalakan tidak makan telalu banyak untuk memberi peluang sistem penghadaman berfungsi sepenuhnya.Warna kuning akan menjadikan segala sisa makanan dalam tubuh dihadam untuk menjadikan zat dan tenaga yang diperlukan oleh tubuh badan kita.
Asid folik dapat dihasilkan dengan mudah dan banyak berbanding hari lain yang agak sukar.Hari Khamis amat sesuai berpuasa atau diet kerana asid urik , lemak dan protien dapat dipecahkan untuk menghasilkan tenaga yang benyak.Oren pula merangsang kesuburan manusia,maka sesuai untuk suami isteri merancang zuriat.

Hari Jumaat : Warna Hijau
Tahap vibration warna hijau menyamai tenaga yang merangsang  fungsi jantung dan paru-paru.Pada hari jumaat didapati aktiviti klorofil sangat aktif dan membebaskan oksigen pada tahap maksimun. Kemuncaknya belaku pada tengah hari iaitu sejam selepas solat jumaat.
Hari jumaat juga sesuai untuk bersenam dan riadah.Senaman penafasan pada hari jumaat memberi kesan menakjubkan berbanding hari lain.
  Dapat dibuktikan sesuatu yang menghairankan ketika bersolat jumaat,kita berhimpit-himpit tetapi tidak berasa lemas atau rimas,sedangkan pada hari lain jika kita berhimpit-himpit pasti berasa lemas atau rimas,mungkin juga berpeluh.SUBHANALLAH....

Hari Sabtu : Warna Merah
Warna merah menyamai vibration pada bahagian usus,otot,darah,tulang dan saraf. Organ yang berwarna merah ini banyak menjalankan aktiviti fizikal tubuh.Maka hari sabtu hari yang sesuai untuk keluar bersosial dan bukannya melakukan masalah sosial ok.









Dah rancang ke nak pakai baju apa hari ni,pasti shopping la baju macam-macam warna ye

1 comment: